Passioner #2

God stemning i angstens tegn
Torsdag den 3. marts slog Det Poetiske Bureau dørene op for anden omgang i rækken af passionsaftener. Temaet var angst. Angst som et menneskeligt vilkår, angst som sceneskræk, angst som frygt for at arbejde, frygt for ikke at arbejde og angst som ren og skær dødsangst.

Morbidt og små-trist, ville nogen måske kalde temaet. Men oplæserne var energiske og oplagte, og stemningen var alt andet end trist.

Sceneskræk og brændte mandler
Vært for aftenens arrangement var Katrine May Hansen, der præsenterede os for temaet og lagde ud med at fortælle, at hun selv måtte overvinde en del sceneskræk for at stille sig op foran os allesammen. Hun beskrev sin sceneskræk som hjertebanken, rystende hænder og dirrende knæ.

Og så mindede hun os om at smage på hendes hjemmelavede krydrede mandler, som hun havde forberedt i aftenens anledning.

Frøken Smilla lægger ud
Som “appetizer” læste hun en passage op fra Peter Høegs “Frøken Smillas fornemmelse for sne”. Et sted i handlingen, hvor Smilla er fanget på et skib og grebet af rædsel, introducerede alle os tilhørere til angstens domæne.

Kampen mellem det gode og det onde
Første mand på scenen var lyriker Knud Steffen Nielsen. Han brugte personlige erfaringer for at beskrive angsten. Blandt andet et eksempel med hans mor, der blev dement, og herefter opdelte alt i hele verden i godt og ondt. 

Den onde tsunami
For Knud Steffen Nielsens mor var der ikke længere noget midt-imellem. Alt var enten helt godt og dejligt eller helt forfærdeligt og fuld af angst. Det var lige efter den altødelæggende tsunami havde ramt Det Indiske Ocean i 2004, og herefter reducerede hun alt ondt til ordet “tsunami”.

Tilværelsens mørke sider
Næste oplæser var Marianne Larsen, som også er digter. Hun læste egne digte op. Alle havde de mere mørke sider af tilværelsen som tema. Blandt andet isolation, depression og de ofre, som krigen medfører.

Er vi alle ren kemi?
Sidste oplæser på scenen denne torsdag aften var rektor for Forfatterskolen, Pablo Llambias. Han læste en række digte op i hastigt tempo. Et af dem handlede om et møde med en mand, der havde en praktisk livsfilosofi og mente, at vi alle bare var ren kemi, og at der derfor ikke var noget at fundere så meget over.

Et andet digt handlede om en psykotisk kvinde, der havde udtalt, at der endnu ikke findes nogen medicin, der kan give livet mening.

Koncert med kam og sav
Aftenen blev afsluttet med Passion Lounge, hvor Knud Steffen Nielsen med sin kvintet lavede lydskulpturer af fragmenter og instrumenter. Det skulle efter sigende have været en optræden, hvor der blev spillet på både kam og sav.

Passioner #3 om venskab og fællesskab
Næste Passionsaften på Det Poetiske Bureau bliver den 14. april, hvor emnet er Venskab og Fællesskabets Passion. Kig forbi bureauet.

Om livelittcph

Skriver om, anbefaler og anmelder litteratur, poesi og oplæsninger i København...
Dette indlæg blev udgivet i Arrangementer og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Passioner #2

  1. Pingback: Det Poetiske Bureau flytter | livelittcph

Skriv en kommentar